Søg i denne blog

mandag den 29. december 2014

Hækling

Hækling

At hækle er en helt ny verden for mig - har aldrig prøvet det før - og ofte tænkt, at det er for gamle damer og rigtig rigtig kedeligt.
Der tog jeg fejl!!!!!

Det startede i det små med hæklede kanter på mine strikkede tæpper. Jeg havde ingen begreb om de forskellige masker - fastmaske, luftmaske, stangmaske osv. Det var ganske enkelt russisk for mig.

Gode råd var dyre og Youtube blev min ven. Jeg har lært mig selv at hækle ved hjælp af gode instruktions videoer på Youtube. Det med at læse en opskrift er ikke lige mig. Jeg kan meget bedre forstå det når jeg ser det.

Så nu er jeg godt kørende og det er kun fantasien der sætter grænser for sammensætning af farver, garn og mønstre. Når jeg starter på et tæppe, så ved jeg aldrig helt hvordan det ender. Det former sig efterhånden som jeg arbejder på det.

Her er nogle af mine værker :-)










Det er bare at gå i gang. Det er en skøn tidsfordriv på en kold og mørk vinteraften.

God fornøjelse.

lørdag den 27. december 2014

Georginer


Længsel efter sommer, sol og georginer


I denne kolde og mørke tid, kan man godt få en forfærdelig længsel efter solen, lyset og duften af blomster i haven.

Jeg har i den forgangne sommer haft min debut med georginer - eller dahlia, som de hedder nu, i min have.
Og sikke en fornøjelse.
I min verden er disse smukke skabninger mormor-blomster og vil for altid hedde georginer. Havde nok aldrig forestillet mig, at de ville komme til at pryde i min have. Tingene ændre sig en smule i takt med årene der går :-)

Det er bestemt ikke sidste gang de skal bringe glæde både for mig og en hel del andre. For flittige det er de. Jeg havde valgt at sætte knoldene i nyanlagte højbede. Min gode have ven Peter havde dog advaret mig og sagt jeg havde sat dem for tæt.
Jeg tænkte bare, sådan en lille knold kan da ikke fylde meget når den kommer til at spirer og blomstrer, men ak jeg blev klogere.
De ekploderede fuldstændig og stod alt for tæt. Eneste fordel var dog, at de ikke væltede, da de kunne bruge hinanden som støtter. 
Jeg fik SÅ mange blomster helt hen til slut oktober. Det har været en fornøjelse. Tør ikke tænke på hvor mange jeg får næste år, hvor de ikke skal stå så tæt.

Jeg skal for første gang prøve at passe og pleje knoldene gennem vinteren.
De er nu gravet op, banket fri for jord, lagt i kasser, stillet i drivhuset overnpå bobleplast, avispapir rundt om dem og et tæppe over. Der håber jeg de kan klare sig det meste af vinteren. Kommer der hård frost må de ind i garagen. Er dog nervøs for, at der er for varmt. Nu ser vi hvad vinteren bringer os.

Jeg går med lidt nye planer for placeringen af mine georginer næste år. Drømmer om en stor georgi-mark. De kræver jo plads. Så hvis jeg skal få det bedste ud af dem, ja så må der gøres noget.
Den tid den glæde.

Indtil da kan i nyde nogle af de pragtfulde blomster jeg blev beriget med i alverdens former og farver - tænk hvad der kan komme ud af sådan en mærkværdig knold.







mandag den 22. december 2014

Bailey-kugler du gerne må "køre på"


En lækker og nem sød mundfuld - Bailey-kugler. Igen inspireret af Marlene :-)
Hurtig lige at lave her to dage før jul.

Marcipan blandes med Bailey efter smag - og de skal smage af Bailey.
Rulles til kugler og overtrækkes med chokolade.
Drysse evt. med tørret jordbær eller hindbær.

Velbekomme 




lørdag den 20. december 2014

Julebordet

Julebordet


Tiden nærmer sig. Nedtællingen er i gang. Mange børn venter spændt på den store aften - juleaften. Her i huset glæder vi os også - store som små. 

Det er nok ikke de samme ting der topper listen af glæder i julen, om man er 13 eller 93 år.
Jo ældre vi bliver, så betyder gaverne ikke helt så meget. Vi sætter mere pris på god mad, dejligt selskab og de traditioner vi har formået at bevare i en verden, hvor det kan være svært.

Juleaften glæder jeg mig til en dejlig middag med den nærmeste familie. Middagen skal indtages ved et smukt dækket bord. 
Jeg nyder at bruge tid på at forberede årets julebord.
Især nu hvor vi ikke har helt små børn mere. Vi sidder længe ved bordet og nyder maden, snakker og hygger os.

Her kan i se et udsnit af de forrige års juleborde.









Karameller

Karameller - den bløde slags


Min søde svigermor har flere gange talt om, at hun har prøvet en ny og lækker opskrift på karameller. Jeg har ikke været så heldig at smage hendes, men fik alligevel lyst til at prøve opskriften af.

Jeg fik lavet to varianter. Jeg er klart mest til den med lakrids. Det samme er min mand. Lige så hurtig jeg kunne skære dem ud, lige så hurtig blev de spist....... Indtil man får nok - og det gør man heldigvis ret hurtigt. Det er jo nok ikke det sundeste at spise sig mæt i. Men en enkelt eller to til kaffen er vel okay. De er bedst meget kolde.

Her har i opskriften:


INGREDIENSER

1 dåse sødet kondenseret mælk (397 g)
120 g smør
150 g brun farin
2½ spsk. lakridssirup, f.eks. fra Johan Bülow
½ tsk. flagesalt, f.eks. Maldon Sea Salt
1 sukker- eller stegetermometer
1 firkantet form, ca. 15 x 20 cm
bagepapir til formen

Opskrift - sådan laver du bløde lakridskarameller med flagesalt

1. Bland kondenseret mælk, smør, brun farin og lakridssirup i en tykbundet gryde, og lad det smelte sammen ved svag varme. Rør i karamelmassen flere gange undervejs, til sukkeret er helt opløst. 
2. Skru op til middel varme, og kog massen i ca. 15 minutter under jævnlig omrøring, til den når en temperatur på 125° – brug et sukkertermometer eller et almindeligt stegetermometer, som kan måle høje temperaturer. Tag gryden fra varmen.
3. Beklæd en firkantet form med bagepapir (det kan være et fad, en lille bradepande eller en plastbeholder). Hæld karamelmassen i formen, drys overfladen med flagesalt, og sæt karamellen på køl i mindst 4 timer, men gerne natten over. Løft bagepapiret med den størknede karamel op af formen, og skær karamellen ud i ca. 30 små firkanter. Opbevar dem på køl.

TIP: Brug almindelig lys sirup i stedet for lakridssirup, og udelad salt. Så får du en klassisk karamel, som f.eks. kan overtrækkes med smelt-et mørk chokolade.

De er så lækre, mums :-)

Karamelmassen der koger ind til en lidt sej masse

Den afkølede masse - brug en større form, hvis ikke karamellerne skal være så høje

Det færdige resultat

torsdag den 18. december 2014

Æblemost


Æblemost eller æblejuice - ja hvad er forskellen. 

Æblemost er den rene vare. Æblerne presses og den lækre saft hældes på rene flasker. Sådan foregår det her hos os. Når det skal sælges, skal saften også pasteuriseres. Der tilsættes ikke sukker og konserveringsmidler.
Æblejuice er lavet på koncentrat. Æblerne presset og ofte udskilles aromastofferne og det koges ind til et koncentrat. Det er nemmere og billigere at fragte rundt i verdenen på den måde. Koncentratet blandes så op med vand, sukker og ofte aromastoffer.

Jeg plejer at lave æblemost af de sommeræbler jeg kan finde rundt i haven. I år var det desværre så få, at jeg kun fik et par flasker saft ud af det.

Til gengæld har vores gamle Belle Boskop æbletræ været ved at knække adskillige grene p.g.a. store mængder lækre madæbler. 
Jeg fik samlet en hel del sammen her i efteråret. Tanken var egentlig at lave mos til fryseren og måske et par kager og så selvfølgelig til anden juleaften :-)

Så langt er jeg ikke kommet endnu. Til gengæld fik jeg en stor trang til frisk presset most. Så var det bare at gå i gang.

Jeg pressede en kasse med store, små, skrammede, pæne og mindre pæne æbler. Det er så skønt, for det betyder ikke så meget når de skal presses. Det eneste jeg gør er at vasket dem og skære det værste råddenskab og ormebid af dem.

Resultatet blev fem flotte flasker most. I meget forskellige farver. Tror det handler om hvor hurtigt det kommer på flaske. Men uanset farve og grums i mosten, så er det en himmerigsmundfuld.
Smag af sol og sommer.

En kasse fuld af dejlige Belle Boskop æbler - hønsenes trisser rundt i baggrunden :-)

Det flotte resultat. Smagsprøven i glasset står klar.....

Så forskelligt kan det se ud - det er fra de samme æbler.

Man skulle være kat......

bare engang i mellem - en dag eller to. 
Fri for de store bekymringer. Ingen stress og jag, ingen gaver der skal købes, ingen job der skal passes eller gæster der skal spises af eller......

Blot spise, sove og jage lidt - hvis der skal lidt variation i kosten, kan en mus eller fugl i ny og næ spice menuen lidt op.

Tænker det kunne være skønt - bare engang i mellem. Især på en dag som i dag, hvor det aldrig rigtig blev lyst og regnen siler ned. Jeg prøver at tage mig disse stunder, men får ofte snerten af dårlig samvittighed. Der er altid lige noget der skal/kan gøres her og jeg nyder jo også at udrette noget. Ville nok hurtig blive træt af kattelivet trods alt :-)

Åh lad mig være - jeg trænger virkelig til at sove.....

Små øjne - klar til en lur

Du vækkede mig med dit kamera......