Søg i denne blog

torsdag den 18. december 2014

Æblemost


Æblemost eller æblejuice - ja hvad er forskellen. 

Æblemost er den rene vare. Æblerne presses og den lækre saft hældes på rene flasker. Sådan foregår det her hos os. Når det skal sælges, skal saften også pasteuriseres. Der tilsættes ikke sukker og konserveringsmidler.
Æblejuice er lavet på koncentrat. Æblerne presset og ofte udskilles aromastofferne og det koges ind til et koncentrat. Det er nemmere og billigere at fragte rundt i verdenen på den måde. Koncentratet blandes så op med vand, sukker og ofte aromastoffer.

Jeg plejer at lave æblemost af de sommeræbler jeg kan finde rundt i haven. I år var det desværre så få, at jeg kun fik et par flasker saft ud af det.

Til gengæld har vores gamle Belle Boskop æbletræ været ved at knække adskillige grene p.g.a. store mængder lækre madæbler. 
Jeg fik samlet en hel del sammen her i efteråret. Tanken var egentlig at lave mos til fryseren og måske et par kager og så selvfølgelig til anden juleaften :-)

Så langt er jeg ikke kommet endnu. Til gengæld fik jeg en stor trang til frisk presset most. Så var det bare at gå i gang.

Jeg pressede en kasse med store, små, skrammede, pæne og mindre pæne æbler. Det er så skønt, for det betyder ikke så meget når de skal presses. Det eneste jeg gør er at vasket dem og skære det værste råddenskab og ormebid af dem.

Resultatet blev fem flotte flasker most. I meget forskellige farver. Tror det handler om hvor hurtigt det kommer på flaske. Men uanset farve og grums i mosten, så er det en himmerigsmundfuld.
Smag af sol og sommer.

En kasse fuld af dejlige Belle Boskop æbler - hønsenes trisser rundt i baggrunden :-)

Det flotte resultat. Smagsprøven i glasset står klar.....

Så forskelligt kan det se ud - det er fra de samme æbler.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar